Scheerkwasten

50 Artikel
36
5/5 gebaseerd op alle beoordelingen

Waar hebben mannen een scheerkwast voor nodig?

Scheerkwasten zijn een accessoire dat je altijd gebruikt voor het nat scheren met scheermesjes. Wie niet van scheerschuim houdt, maar liever het fijnere schuim van scheercrème gebruikt, heeft een scheerkwast nodig om de crème aan te brengen en te laten schuimen.

Wat is een scheerkwast?

Een scheerkwast heeft een kort handvat van metaal, hout, hoorn of kunststof en borstelharen. Hij ligt perfect in de hand en kan ofwel in een houder worden geplaatst en opgehangen, ofwel met een hiervoor perfect gevormd handvat rechtop staan. Het handvat moet stevig zijn, maar niet te zwaar.

Het grootste verschil in kwaliteit van scheerkwasten zit hem niet in het materiaal van het handvat, maar in dat van de borstelharen. Deze bepalen welke kwaliteit en consistentie het scheerschuim heeft.

Een scheerkwast kan in combinatie met lucht worden gebruikt om scheerschuim perfect te doen schuimen. Dit schuim zorgt voor een gelijkmatige scheerbeurt die weinig irritatie veroorzaakt op de huid. De huid wordt beschermd en het scheermes glijdt soepel over de huid. Hierdoor worden de haartjes zo efficiënt mogelijk verwijderd. Bovendien zorgt de scheercrème voor hydratatie.

Scheerkwasten: dassenhaar of synthetische materialen?

Er zijn verschillende opties voor het materiaal van de borstelharen. De meest hoogwaardige optie is zonder twijfel een kwast van echt dassenhaar. Dassenhaar heeft namelijk veel positieve eigenschappen:

  • Het absorbeert water.
  • Het heeft een lange levensduur.
  • Het is zacht.
  • Het is fijn en heeft toch dichte borstelharen, waardoor het schuim heel crèmig wordt.

Welke alternatieven zijn er voor scheerkwasten van dassenhaar?

Er zijn verschillende alternatieven voor scheerkwasten van dassenhaar, waaronder:

  • Scheerkwasten van everzwijnhaar: deze exfoliëren de huid door hun vrij ruwe oppervlak en liften de baardharen goed op. Veel mannen vinden ze in het begin echter onaangenaam stijf en na verloop van tijd worden de borstelharen poreus en vallen ze uit. Hierdoor zijn ze wel goedkoper dan scheerkwasten van dassenhaar.
  • Scheerkwasten van paardenhaar: deze zijn zachter dan kwasten van everzwijnhaar en goedkoper dan kwasten van dassenhaar. In het begin kunnen ze een beetje sterk ruiken en ze hebben veel verzorging nodig om ze lang goed te houden.
  • Scheerkwasten van kunstvezels: als je geen dierlijke producten wilt gebruiken of er allergisch voor bent, dan kun je gaan voor een kwast van kunstvezels. De keuze aan dergelijke kwasten is enorm. Vergeleken met natuurlijke haren slaan ze maar weinig water op, waardoor het schuim minder fijn en romig wordt.

De borstelharen spelen een bepalende rol bij een scheerkwast. Ook van belang bij het bepalen van de kwaliteit is de zogenaamde ruggengraat. Deze term verwijst naar het gedeelte van de kwast waar de haren in het handvat zijn aangebracht. De ruggengraat bepaalt hoe stevig of flexibel de borstelharen zijn.

Een scheerkwastenset kopen en kiezen tussen verschillende kwaliteitsniveaus

Vaak kun je scheerkwasten kopen in een set, samen met een scheerkom en een safety razor of ouderwets scheermes. Je kunt scheerkwastensets kopen met kwasten van dassenhaar, maar ook met andere varianten.

Is de scheerkwastenset een cadeau, dan kiezen veel gevers voor de variant met dassenhaar, omdat deze kwasten en meestal ook de bijbehorende sets van bijzonder hoge kwaliteit zijn. Op die manier kan de ontvanger van het cadeau lange tijd genieten van zijn set en hoeft hij pas over vele jaren of misschien zelfs decennia een nieuwe aan te schaffen.

Bij parfumdreams vind je een groot assortiment scheerkwasten en kun je kiezen tussen scheerkwasten van dassenhaar en synthetische alternatieven. Er is dus iets voor elk budget.