Shampoo zonder siliconen

136 Artikel
663
4,5/5 gebaseerd op alle beoordelingen

Shampoo zonder siliconen en sulfaten – het schone alternatief

Ook als het gaat om shampoo kopen we steeds bewuster. Voor het haarwassen gaan veel mensen siliconen en sulfaten uit de weg. Het assortiment shampoos zonder siliconen en sulfaten wordt steeds groter. Of het de moeite waard is om over te stappen, hangt af van de benodigde verzorging van je eigen haar.

Wat doen siliconen in shampoo?

Siliconen zijn niet-wateroplosbare, synthetisch gemaakte stoffen. Je treft ze net zo goed in gezichtsverzorging als in haarcosmetica aan. In de lijst met ingrediënten eindigen de namen op -cone of -xane. Ze ommantelen het haar en werken als een weekmaker die de geruwde schubbenlaag weer gladmaakt. Ze doen op esthetisch vlak dus wonderen: broos haar wordt weer soepel en dof haar straalt weer met een nieuwe glans. Helaas kleven er aan siliconen ook enkele nadelen:

  • Sealing: door de beschermende siliconenmantel dringen verzorgende stoffen nauwelijks nog in het haar binnen.
  • Afzetting: bij elk gebruik stapelen zich steeds meer van deze weekmakers op in het haar, totdat het positieve effect ervan omslaat in een negatief effect.
  • Kan allergie veroorzaken: mensen met een gevoelige hoofdhuid kunnen allergieën ontwikkelen.
  • Niet-wateroplosbaar: siliconen komen in het afvalwater terecht en uiteindelijk als microplastic in het milieu.

Je ziet: siliconen zijn geen wondermiddelen die onmisbaar zijn voor een shampoo. Bij bepaalde haartypes kunnen ze zelfs meer schade aanrichten dan dat ze goed doen. Het haar lijkt direct na het wassen nog sliertig of zelfs vet? Dat is een duidelijk teken dat je beter een siliconenvrije shampoo kunt gebruiken. Ook fijn haar is niet gebaat bij weekmakers. Het maakt het haar zwaar en futloos.

Shampoo zonder sulfaten – de pluspunten

Ook is er steeds meer kritiek op sulfaten. Deze stoffen behoren tot de zogenaamde tensiden. Ze zorgen ervoor dat vuil, talg en resten van haar en huid oplossen en je deze kunt wegspoelen. Het intensieve, reinigende effect ervan kan echter tot irritaties of zelfs allergieën leiden. Verder drogen sulfaten het haar sterk uit en gestrest haar wordt zo nog meer belast. Als je overstapt op een shampoo zonder sulfaten, zijn er dus een aantal voordelen.

Bij een gevoelige hoofdhuid herstelt het evenwicht zich weer en jeuk vermindert. Uitgedroogd haar kan weer vocht opnemen en krijgt zijn natuurlijke glans terug. Een sulfaatvrije shampoo zorgt bovendien dat gekleurd haar langer blijft stralen. Vraag je niet af waarom deze producten minder schuimen. Dat is heel normaal en dat heeft geen enkel effect op de reinigende werking.

Voor shampoo zonder siliconen en sulfaten is geduld nodig

Je kunt alle opgestapelde resten het beste verwijderen met een conditioner ook de siliconenvrije variant.

Koop shampoo zonder siliconen en sulfaten bij parfumdreams

Je wilt iets goeds voor je haar doen? Struin door het assortiment van parfumdreams en ontdek shampoo zonder siliconen en sulfaten. De bijpassende verzorging vind je er ook meteen. Maak een statement met je haarverzorging door het milieu te ontzien en te profiteren van sterk haar met een natuurlijke glans.