Jouw look – jouw deal: 22%* korting op je favoriete beautyproducten

Menu

Parfumdreams Logo
Cellulitis: waarom bijna elke vrouw het heeft en hoe je het optisch kunt camoufleren Banner

Cellulitis: waarom bijna elke vrouw het heeft en hoe je het optisch kunt camoufleren

Cellulitis – bij vrouwen vaak ook wel sinaasappelhuid genoemd – is een wijdverbreid verschijnsel. Cellulitis uit zich door kuiltjes op de benen, vooral op de dijen, de buik of het zitvlak. Het huidoppervlak ziet er ongelijkmatig uit, wat veel vrouwen als storend ervaren. Das is niet terecht, want cellulitis is heel normaal en geen schoonheidsfoutje.

07 mei 2025

Sinaasappelhuid bij vrouwen: wat gaat er schuil achter de kuiltjes op dijen en zitvlak ?

Lange tijd bepaalden geretoucheerde foto's en geperfectioneerde opnames in reclame, film en media ons schoonheidsideaal. De indruk ontstond dat cellulitis iets zeldzaams of zelfs abnormaals is – je zag immers nauwelijks vrouwen met zichtbare sinaasappelhuid op reclamezuilen of beeldschermen. Geen wonder dat veel mensen hun eigen kuiltjes op hun benen als een onvolkomenheid gingen beschouwen. Tegenwoordig weten we wel beter: de zogenaamde onberispelijke huid was pure schijn. In werkelijkheid is cellulitis volkomen normaal en komt het verschijnsel bij de overgrote meerderheid van de vrouwen voor, ongeacht hun figuur of leeftijd. Hoe graag we ook zouden willen dat we cellulitis gewoon konden wegtoveren of er helemaal vanaf konden komen. Lange tijd wisten we helemaal niet wat cellulitis eigenlijk is en waarom cellulitis ontstaat.

Wat is cellulitis?

In het kort: een volkomen normale huidconditie die ontstaat door vetcellen die tegen het bindweefsel drukken. Cellulitis, in de volksmond ook wel sinaasappelhuid genoemd, uit zich vaak in de vorm van kuiltjes op de benen, heupen of het zitvlak. Ongeveer 80-90% van alle vrouwen wereldwijd heeft cellulitis, ongeacht leeftijd, gewicht of conditie. Deze huidconditie komt bij vrouwen aanzienlijk vaker voor dan bij mannen, wat onder andere te maken heeft met hormonale verschillen en de afwijkend opgebouwde bindweefselstructuur, die bij mannen netvormig is in plaats van zuilvormig zoals bij vrouwen. Cellulitis is dus geen teken van overgewicht of slechte verzorging, maar een heel natuurlijk onderdeel van veel lichamen. Zoals je ziet, heeft de reclame van de afgelopen decennia het nodige teweeggebracht: deze heeft ervoor gezorgd dat we iets volkomen normaals als problematisch ervaren. Helaas wordt cellulitis vandaag de dag nog steeds vaak als een beautyprobleem beschouwd. Dat hoeft niet, want: het verschijnsel is niet gevaarlijk en ook geen teken van slechte verzorging of overgewicht. Het is simpelweg een gevolg van biologische processen – hormonaal gestuurd, genetisch bepaald en beïnvloed door de levensstijl. En hoewel er medische mogelijkheden bestaan, vertellen we hier welke natuurlijke verzorgingsmethoden toegepast kunnen worden die de huid kunnen verbeteren. Ook al kunnen sinaasappelhuid op de benen of kuiltjes op de dijen soms vervelend zijn, ze zijn volkomen normaal. Natuurlijk zijn er ook ziektebeelden waarbij het vetweefsel aangetast is, het zogenaamde lipoedeem. Deze aandoening kan zeer pijnlijk zijn en moet absoluut door een professional worden gediagnosticeerd en behandeld!

Waarom ontstaat cellulitis eigenlijk?

Cellulitis ontstaat wanneer vetcellen onder de huid opzwellen en druk uitoefenen op het omliggende weefsel. Ze drukken tegen het bindweefsel dat er als een fijn net overheen ligt en duwen daarbij de vezels opzij. Het resultaat? De typische oneffenheden die we in de spiegel ontdekken. Als het bindweefsel vrij zwak is, hebben de vetcellen vrij spel en worden de kuiltjes zichtbaarder. Cellulitis wordt vaak direct in verband gebracht met overgewicht, en ja, meer vet betekent ook meer volume dat naar boven drukt. Maar zo eenvoudig is het niet: cellulitis is een complex onderwerp dat wordt beïnvloed door hormonen, aanleg en levensstijl, waardoor ook zeer slanke vrouwen cellulitis kunnen hebben.

Naast aanleg zijn er nog tal van andere typische oorzaken voor het ontstaan van cellulitis. Vrouwelijke hormonen zoals oestrogenen bevorderen de vetophoping en remmen de vetafbraak, wat niet bepaald ideaal is bij cellulitis. Tegelijkertijd versterken ze echter ook het bindweefsel. Naarmate vrouwen ouder worden daalt echter het oestrogeengehalte, wordt het weefsel slapper en de cellulitis zichtbaarder.

Een ongezonde voeding met veel suiker, zout en slechte vetten kan net zo goed een rol spelen als een overwegend zittende levensstijl (vooral op kantoor). Ook strakke kleding, die de lymfestroom belemmert, heeft een negatief effect. Hormonale schommelingen, bijvoorbeeld tijdens de puberteit, bij ongesteldheid of tijdens de menopauze, kunnen ook van invloed zijn. En niet te vergeten: ook stress heeft een aanzienlijke invloed op het lichaam en kan dergelijke klachten bevorderen.

Crèmes en dergelijke tegen cellulitis

Het behandelen van cellulitis: 5 methoden die je zelf kunt toepassen

Ook al kun je cellulitis op je benen of sinaasappelhuid op je zitvlak niet helemaal met een goede verzorging wegkrijgen, je kunt het wel minder zichtbaar maken met een paar simpele trucjes. En dat helemaal zonder operatie of laser.

1. Droogborstels en massages

Regelmatig borstelen of masseren bevordert de doorbloeding en verstevigt het weefsel. Vooral bij kuiltjes op de benen kan het een echte gamechanger zijn. Tip: gebruik hiervoor een body oil met cafeïne of rozemarijnextract. Ze kunnen allebei de doorbloeding stimuleren en voor een extra boost zorgen.

2. Crèmes en oliën

Verstevigende bodylotions en crèmes met retinol, cafeïne of peptiden kunnen de huid verbeteren. In combinatie met massages zijn ze zeer effectief tegen sinaasappelhuid op de benen.

3. Sport en beweging

Sport is echt het ultieme wapen tegen cellulitis. Waarom? Het zijn vooral vetcellen die zich door het fijne netwerk van bindweefsel naar buiten drukken en zo de typische ongelijkmatige huidstructuur veroorzaken. Wanneer deze vetcellen kleiner worden, ziet de huid er automatisch gladder en strakker uit.

Je hebt geen hardcore work-out nodig: dagelijkse wandelingen, fietsen of lichte krachtoefeningen bevorderen de doorbloeding al en versterken de spieren onder de huid, vooral op de dijen en het zitvlak. Duurtraining is heel effectief. Het is beter om drie keer per week 30 tot 45 minuten te trainen dan jezelf op één dag uit te putten met een urenlange trainingsmarathon. Je kunt ook gericht iets aan krachttraining doen. Dit zorgt ervoor dat de spieren sterker worden en het weefsel steviger.

4. Gezond eten en voldoende drinken

Veel groente, gezonde vetten en voldoende water werken ontstekingsremmend en ondersteunen de lymfestroom. Verlaag de consumptie van suiker, zout en bewerkte voedingsmiddelen. Fastfood en zoetigheden moeten daarom als het even kan een uitzondering blijven. Het is bovendien raadzaam om veel water te drinken, omdat dit helpt om je lichaam te ontdoen van gifstoffen en de huid er zuiverder uit te laten zien. Wie daarnaast ook nog eens minder alcohol drinkt en minder of niet rookt, draagt bovendien bij aan een betere doorbloeding.

5. Doe-het-zelf-huismiddeltjes

Zelfgemaakte peelings met koffiedik of een Chinese cuppingmassage kunnen het weefsel stimuleren. Pas op als je een gevoelige huid hebt of zichtbare adertjes – verzorg je huid dan liever op een mildere wijze.

Cellulitis is geen teken van onverzorgdheid of een 'stoornis' die je moet verbergen. Het is een volledig natuurlijk onderdeel van de vrouwelijke huidstructuur. Maar: als cellulitis op je benen je echt stoort of je zelfvertrouwen aantast, zijn er een aantal niet-chirurgische mogelijkheden om je huid er beter uit te laten zien. Uiteindelijk gaat het niet om perfectie, maar om het feit dat je lekker in je vel zit en je je huid extra verzorging kunt geven.

Kan cellulitis verdwijnen bij gewichtsverlies? Gewichtsverlies kan helpen om cellulitis minder zichtbaar te maken, maar ook slanke mensen kunnen cellulitis hebben. Het lichaamsgewicht is niet per se doorslaggevend, maar wel de kwaliteit van het bindweefsel. Die verschilt per persoon en verandert bij het klimmen der jaren.
Speelt de leeftijd van de vrouw een rol? Vrouwen kunnen op elke leeftijd cellulitis hebben en naarmate ze ouder worden, komt cellulitis vaker voor omdat het bindweefsel verandert en aan stevigheid verliest.
Helpt een bezoek aan de sauna tegen cellulitis? Een bezoek aan de sauna kan de bloedsomloop stimuleren en zo helpen om gifstoffen beter af te voeren. De cellulitis zal echter niet helemaal verdwijnen.
Kan te strakke kleding cellulitis verergeren? Omdat te strakke kleding de lymfestroom kan belemmeren, kan het ook de cellulitis zichtbaar versterken.
Welke medische, niet-invasieve behandelingen helpen tegen cellulitis? Met een lasertherapie of schokgolftherapie kan de huid worden verbeterd en sinaasappelhuid worden bestreden.

Conclusie

Cellulitis is volkomen normaal en komt bij de meeste vrouwen voor, ongeacht hun figuur of leeftijd. Het verschijnsel ontstaat door een samenspel van hormonen, bindweefselstructuur, levensstijl en aanleg. In plaats van cellulitis als stoornis te zien, is het de moeite waard om je lichaam te ondersteunen met sport, gezonde voeding en gerichte verzorging. Bij parfumdreams vind je een groot assortiment crèmes en producten die kunnen helpen bij de behandeling van cellulitis. Het is echter belangrijk om realistische verwachtingen te hebben, want je kunt cellulitis meestal niet volledig laten verdwijnen, vooral niet als genetische factoren de oorzaak zijn. Toch kan een combinatie van lichaamsbeweging, een gezonde levensstijl en gerichte verzorgingsproducten je huid er na verloop van tijd beter laten uitzien.

parfumdreams
  • Facebook
  • Instagram
  • Tik Tok
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn

Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang een voucher van 22%**

In bekroonde webshop shoppen

Trustpilot Trustpilot Score

Trustscore 4

1.720 Taxaties

parfumdreams App

  • Parfumdreams auf Google Play
  • Parfumdreams im App Store

*Alle prijzen incl. wettelijke btw.De verzending is gratis bij een aankoopwaarde van 30 €. Daaronder bedragen de verzendkosten 3,99 €. Alle informatie over de verzending is hier te vinden.

** Nauwkeurige kortingsvoorwaarden ontvangt u in uw persoonlijke welkomst– nieuwsbrief